YouTube Gelirleri ve Vergi Muafiyeti Konusunda Bilgisi Olan Var mı ?

Pars

Yeni Üye
Herkese merhaba

Son zamanlarda YouTube'dan gelir elde edenlerin vergi konusu kafamı kurcalamaya başladı. Özellikle küçük çaplı içerik üreticileri için bu durum nasıl işliyor, tam olarak bilgi sahibi olan var mı?

Biraz araştırdım, sanırım bazı durumlarda vergi muafiyeti olabiliyormuş. Örneğin, kazancın belli bir sınırın altında olması veya belirli şartları sağlaması durumunda vergi yükümlülüğünden muaf olunuyormuş. Ancak tam detayları bulamadım ve uygulamada nasıl işliyor emin değilim.

Aranızda YouTube geliri elde eden veya bu konuyla ilgili tecrübeli biri varsa, detaylı bilgi paylaşabilir mi? Vergi muafiyeti için hangi şartların sağlanması gerekiyor, nerelere başvuru yapılıyor, ne gibi belgeler isteniyor?

YouTube gelirleri, “serbest meslek kazancı” olarak değerlendirilir ve vergilendirilmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda vergi muafiyeti ya da daha kolay bir süreç söz konusu olabilir.

1. Vergi Muafiyeti Şartları
Eğer kazancınız düzenli bir iş veya ticari faaliyet seviyesine ulaşmamışsa (örneğin hobi olarak video üretiyor ve az miktarda gelir elde ediyorsanız), vergi muafiyetinden yararlanmanız mümkün olabilir. Ancak bunun sınırı tam olarak tanımlanmış değil, bu yüzden bir mali müşavire danışmak faydalı olur.

2. Basit Usulde Vergilendirme
Eğer gelirinizi sürekli hale getirdiyseniz ve aylık düzenli bir kazanç söz konusuysa, basit usulde vergi mükellefi olabilirsiniz. Bunun için vergi dairesine giderek “serbest meslek kazancı vergilendirme” başvurusu yapmanız gerekiyor.

3. Gelir Vergisi Beyanı
YouTube’dan aldığınız ödemeler genelde dolar üzerinden oluyor ve Türkiye’ye banka yoluyla aktarılıyor. Bu gelirlerinizi yıllık gelir vergisi beyannamesine eklemeniz gerekiyor. Eğer kazancınız düşükse, ödemeniz gereken vergi de düşük olacaktır.

4. Stopaj Vergisi (ABD-Türkiye Vergi Anlaşması)
Bir de ABD'nin uyguladığı stopaj vergisi var. Eğer YouTube kazançlarınız için AdSense hesabınızda vergi bilgilerinizi eksiksiz doldurursanız ve "W-8BEN" formunu gönderirseniz, ABD tarafında kesilen stopaj vergisi %30 yerine %0-10 arasında olur. Türkiye’nin ABD ile çifte vergilendirme anlaşması var, bu yüzden aynı kazanç için iki kez vergi ödemezsiniz.

Son olarak, işinizi sağlama almak için bir muhasebeciyle çalışmanızı öneririm. Küçük gibi görünen bir hata ileride başınızı ağrıtabilir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir :)

Vergi dairesine gidip öğrenmeni tavsiye ediyorum. Muhasebeciler dijital dünyadan bir haberler...

Bencede en iyisi vergi dairesinden ilk elden öğrenmek

Geri